Care sunt principalele amenințări atunci când transmiți documente utilizând dispozitive mobile nesecurizate?

20.11.2015

Securitatea mobilă este un subiect foarte controversat și inepuizabil. Oricât de multe precauții ne-am lua, întotdeauna vor apărea noi vulnerabilități. Este consecința evoluției accelerate a tehnologiilor digitale  întrebuințate de mediul modern de afaceri. Fie că ne place sau nu, trebuie să ținem pasul pentru a nu deveni victimele atacurilor cibernetice.

Eșecul aplicațiilor de productivitate contra atacurilor cibernetice

Deși sunt instrumente foarte utile pentru productivitate, soluțiile de stocare cloud oferă puține module eficiente de securitate.  Lipsindu-le opțiunile de administrare a drepturilor de utilizare, datele stocate în acest mediu devin foarte sensibile și la îndemâna oricui.

Este o realitate pe care multe companii o conștientizează. În această situație este și Dropbox, un important furnizor de stocare cloud care întâmpină deja dificultăți cu securitatea și protejarea informațiilor, împingând astfel în impas inovația în cadrul platformei.

Amploarea outsourcing-ului și amenințările inerente

În timp ce piața outsourcing-ul este în creștere – piața globală a crescut de la 87.5 miliarde de dolari în 2008 la 104.6 miliarde de dolari în 2014, fiind  în continuă creștere , presiunea la adresa companiilor,  pentru un nivel de agilitate mai mare și pentru o dinamică mai ridicată, continuă să crească. Factorii de decizie vor continua să caute modalități de a economisi timp și de a reduce costurile.

Deși  această practică are multe beneficii, ascunde și dezavantaje, atunci când vorbim de protecția informațiilor. Când sunt transferate informații sensibile către contractanți sau partenerii de afaceri, nu putem controla și mediul în care aceste informații sunt accesate și vizualizate. De multe ori cădem în păcatul presupunerii că și partenerii noștri sunt la fel de atenți cu datele pe care le primesc, așa cum suntem noi înșine.  Totuși, s-a constat că aproape 40% dintre  companiile mari nu-și securizează aplicațiile mobile.

În consecință, nu există nici un motiv pentru a nu-ți lua precauțiile necesare atunci când transmiți informații critice către alte organizații. Chiar în cazul  auditurilor și inspecțiilor de securitate, există foarte puțin control asupra modului în care persoanele din afara companiei tratează documentele .

Lucrul în afara biroului – avantaj sau risc?

Nici personalul intern nu trebuie trebuie exclus din această problematică. Deoarece avântul tehnologic oferă acum tuturor posibilitatea de a accesa  documente importante de pe orice dispozitiv mobil, din orice rețea, mai mult sau mai puțin securizată, face compania din nou vulnerabilă. Oferind anagajaților posibilitatea de a lucra de oriunde și pe orice, fără a le pune la dispoziție o soluție de securizată de transfer al informațiilor, pe care o puteți controla deplin, este o greșeală gravă. În concluzie, nu mai este suficient să-ți protejezi afacerea doar în cadrul spațiului în care aceasta se desfășoară, ci pretutindeni.

În acest scop recomandăm utilizarea soluțiilor complexe de control al documentelor, care pot fi utilizate de parteneri și angajați de pe orice dispozitiv și din orice rețea,  pentru a vă proteja astfel informațiile  de potențiale atacuri.

O astfel de soluție este Trust4mobile, aplicație de securitate care asigură criptarea documentelor transmise prin intermediul dispozitivelor mobile. Versiunea business a acestei aplicații permite managementul dispozitivelor mobile și controlul drepturilor de acces.Documentele sensibile criptate cu trust4Mobile sunt 100% protejate în tranzit și pe dispozitivul mobil, putând fi decriptate doar de către emițătorul și destinatarul lor. Detalii suplimentare găsiți aici.

Comments are closed.