În 2007, CEO-ul Apple, Steve Jobs, lansa cu entuziasmul caracteristic, un telefon mobil cu trăsături nemaiîntâlnite până atunci. iPhone avea un ecran color multitouch ca unică formă de interacțiune a utilizatorului cu dispozitivul (în loc de tastatură sau stylus), un design spectaculos de simplu, un sistem de operare inedit și o putere de procesare impresionantă pentru un dispozitiv mobil.
Era primul smartphone modern, o formă mult îmbunătățită a smartphone-urilor lansate până atunci de diferiți producători (Simon Personal Computer, lansat în 1994, este considerat primul smartphone).
La un an după apariția iPhone, HTC lansa pe piață un smartphone similar (HTC Dream), dar cu un sistem de operare open source, numit Android.
În anii care au urmat, Apple, HTC, Nokia, Samsung și numeroși alți producători au lansat modele din ce în ce mai performante de smartphone-uri și de tablete, contribuind la creșterea atractivității lor pentru publicul larg.
În 2010, piața smartphone-urilor a depășit-o în vânzări pe cea a calculatoarelor, ajungând ca în 2014 să înregistreze vânzări de peste 800 de milioane de unități la nivel mondial.
În strânsă legătură cu boom-ul vânzărilor de dispozitive mobile, piața aplicațiilor dedicate smartphone-urilor și tabletelor a cunoscut o creștere similară. Potrivit androidauthority.com, în iulie 2015 utilizatorii de smartphone-uri și tablete aveau la dispoziție peste 3.800.000 de aplicații (cumulat) pe care le puteau descărca din store-urile Google Play, Apple App Store, Windows Phone Store, Amazon Appstore și Blackberry World.
În doar câțiva ani, smartphone-urile și tabeletele au schimbat în mod fundamental felul cum comunicăm, cum ne informăm, cum lucrăm și cum facem tranzacții. Cu ajutorul lor, acum putem naviga pe web, edita și partaja documente personale sau ale companiei la care lucrăm, accesa e-mail-ul, contul de social media, e-banking sau efectua cumpărături online, de absolut oriunde.
Astăzi, mediul de afaceri este indisolubil legat de dispozitivele mobile și de avantajele utilizării lor.
Mai mici decât orice laptop, dar cu o putere de procesare similară desktop-urilor, smartphone-urile satisfac nevoia de mobilitate a angajaților care călătoresc în interes de serviciu, permițându-le să interacționeze în timp real cu colegii și colaboratorii chiar și atunci când nu sunt la birou.
Pe de o parte, dispozitivele mobile facilitează comunicarea și colaborarea, contribuind la creșterea productivității angajaților și a eficienței companiei.
Pe de altă parte, ele sunt un potențial vector de vulnerabilități pentru companie. Datorită dimensiunilor lor, smartphone-urile pot fi pierdute sau furate cu ușurință, datele sensibile ale companiei putând ajunge astfel în posesia unor persoane neautorizate.
Totodată, prin natura lor, dispozitivele mobile sunt utilizate în locuri care nu sunt controlate de organizație. Ele se pot conecta la rețele necunoscute (unele dispozitive se conectează automat), pot descărca aplicații suspecte și accesa orice site web, lucruri care le fac vulnerabile la atacuri cibernetice din ce în ce mai complexe, care pot aduce prejudicii importante atât utilizatorului, cât și companiei.
Ne-am obișnuit să comunicăm prin intermediul smartphone-ului fără să ne întrebăm ce se întâmplă informațiile pe care le comunicăm. De cele mai multe ori, acestea parcurg multiple infrastructuri până ajung la destinatar. Companiile nu mai sunt dispuse să accepte acest risc și vor începe să se orienteze către soluții de securizare a comunicațiilor.
Conform unui studiu realizat de Intel McAfee și cdw.com, în următorii doi ani ponderea politicilor BYOD (bring your own device) la nivelul companiilor se va dubla, ajungând de la 31% dintre companii în 2014, la 77% în 2016.
BYOD este un sistem ce permite angajaților să acceseze resursele IT ale companiei folosindu-și dispozitivele proprietate personală. Deși este ieftin și ușor de implementat, sistemul BYOD necesită un nivel sporit de securitate a datelor și reclamă implementarea cel puțin a unui sistem de management a dispozitivelor mobile (MDM).
În 2013, infromationweek.com arăta că doar 39% dintre companiile din SUA care aveau implementat un BYOD implementaseră și un sistem de management al dispozitivelor.