Într-un document de 2 pagini remis judecătorului din California, Ministerul de Justiție American a afirmat că: “nu mai are nevoie de sprijinul Apple” pentru decriptarea telefoanelor iPhone și a retras cererea adresată Apple de a dezvolta un program software care să permită accesarea datelor criptate formulată cu 2 săptămâni în urmă.
Săptămânile trecute fluxurile de știri au fost asaltate de lupta dintre reprezentanții guvernului federal american și compania Apple cu privire la decriptarea telefoanelor iPhone.
Totul a pornit de la nevoia de a obține datele stocate în telefonul lui Rizwan Farook, unul dintre atacatorii de la San Bernandino. Dupa ce Apple a afirmat că singura modalitate de a obține datele din telefon este de a scrie un soft special, totul a culminat cu un ordin judecătoresc ce a fost atacat de Apple pe motivul ca va crea un precedent periculos. De asemenea, liderii mondiali din domeniul IT ca Facebook, Google, Microsoft și alte peste 20 de companii au depus plângeri oficiale către Guvernul American susținând demersul Apple și, implicit, cauza criptării.
Ieri însă, Guvernul American a renunțat la lupta juridică. Motivul? Telefonul Apple al lui Farook a fost spart de către experții Ministerului de Justiție fără niciun ajutor din partea Apple, contrazicând astfel afirmațiile de totală siguranță susținute de Tim Cook atât în fața media, cât și în mediul online. Apple a refuzat să comenteze.
Acest anunț menit să liniștească publicul cu privire la capabilitățile de apăre ale Guvernului American ridică însă și o întrebare referitoare la securitatea datelor în general. In condițiile actuale, cu siguranță nu va trece mult timp și telefoanele Apple vor putea fi atacate fără niciun efort de către persoane rău intenționate. Probabil cel mai afectate vor fi companiile ce dețin flote impresionante de astfel de dispozitive care nu au niciun alt layer de protecție. În final, singura soluție viabilă pare a fi tot utilizarea unui serviciu extern specializat pentru criptarea și garantarea securității datelor.