Când porți o discuție telefonică sau transmiți un sms, un e-mail sau o fotografie de pe dispozitivul tău mobil, schimbul de informații dintre dispozitivul tău și cel al interlocutorului se desfășoară prin intermediul unei rețele de telefonie mobilă sau prin Internet.
Întrucât securitatea informațiilor comunicate depinde în foarte mare măsură de cât de sigure sunt cele două dispozitive mobile și întreaga infrastructură de comunicații, se recomandă ca, în lipsa unor măsuri adecvate de protecție, discuțiile importante să fie purtate între patru ochi. Sau, în cazul în care aceste discuții nu pot fi purtate decât la telefon, să fie securizate prin criptare.
Informațiile de pe un dispozitiv mobil – fie el smartphone sau tabletă – pot fi criptate utilizând un certificat digital stocat în memoria dispozitivului mobil sau, varianta cea mai sigură, pe un smartcard (card cu chip).
Smartcard-urile dedicate dispozitivelor mobile (smart MicroSD) sunt în esență carduri de memorie microSD securizate, pe care utilizatorul își poate stoca informațiile importante în formă criptată, protejate cu o parolă setată chiar de el.
Utilizarea smartcardurilor oferă câteva avantaje extrem de importante utilizatorilor de dispozitive mobile în contextul în care, prin natura lor, aceste dispozitive sunt expuse constant riscului de a fi pierdute, furate sau accesate de persoane neautorizate.
Protecția datelor personale
Datele personale salvate pe smart card – nume, adresă, informații bancare, certificat digital – pe care un hacker le-ar putea folosi pentru a obține foloase materiale – sunt protejate atât împotriva atacurilor informatice, cât și de curiozitatea persoanelor care ar putea intra în posesia dispozitivului în cazul pierderii sau furtului acestuia.
Utilizarea unui certificat digital
Certificatul digital permite utilizatorului dispozitivului mobil să semneze electronic documentele și e-mail-urile importante pe care le trimite. De asemenea, face autentificarea pe pagini web securizate nu doar mult mai rapidă, ci și foarte sigură.
Securizarea convorbirilor telefonice
Pentru că dispozitivele mobile utilizate într-o discuție telefonică și rețeaua prin care are loc schimbul de informații prezintă numeroase vulnerabilități, o convorbire telefonică 100% sigură pare aproape imposibilă.
Aplicația Trust4Mobile a fost creată pentru a elimina toate aceste neajunsuri.
Orice convorbire telefonică (sau schimb de mesaje text) realizată cu aplicația Trust4Mobile este criptată folosind certificate digitale x509.
Informațiile criptate de certificatul emițătorului sunt transmise în formă criptată (printr-o conexiune TLS securizată) și sunt decriptate de certificatul digital de pe dispozitivul destinatarului. Astfel, informațiile nu pot fi auzite sau citite în clar decât de cei doi participanți la conversație.
Pentru mai multe informații despre aplicația Trust4Mobile, transmiteți un e-mail la t4m@certsign.ro sau pe pagina de facebook facebook.com/trust4mobile.