VoIP pe înțelesul tuturor

15.1.2015

VoIP – Voice over Internet Protocol. Auzim destul de des în ultima vreme această denumire, dar oare ce este, cum funcționează și care îi sunt avantajele?

VoIP este o formă de comunicare care permite realizarea de apeluri telefonice utilizând “protocolul Internet” (pe scurt, Internetul) în locul sistemelor tradiționale. VoIP transformă vocea într-un semnal digital ce se deplasează prin intermediul Internetului. Același semnal este apoi convertit înapoi în voce la persoane cu care discuți. In funcție de tipul de VoIP utilizat, convorbirile prin intermediul Internetului pot fi efectuate de pe un calculator, de pe un telefon dedicat VoiP sau direct de pe un smartphone sau o tableta.

Dacă utilizezi un smartphone obișnuit, realizarea apelurilor prin VoIP se face identic ca în cazul celor prin rețeaua GSM (apar însă unele diferențe între diferite aplicații în ceea ce privește interfața, dar acestea nu sunt majore). Unele dintre cele mai mari avantaje ale VoIP sunt date de posibilitatea de a beneficia de servicii si opțiuni pe care rețelele clasice nu le pot incorpora.

Bineînțeles, aici includem posibilitatea de a securiza apelurile de voce efectuate prin intermediul smartphonului. Trust4Mobile utilizează VoIP și realizează criptarea semnalului de voce, acesta ajungând criptat la receptor, care este singurul capabil să decripteze acest semnal.

Majoritatea smartphone-urilor achiziționate in Romania vin cu opțiunea VoIP activată. Excepția este Vodafone, unde va fi nevoie sa solicitați activarea acestei opțiuni.

Daca doriti mai multe detalii despre Trust4Mobile, VoIP, criptare, tehnologii PKI, etc puteți sa ne scrieți la adresa t4m@certsign.ro sau pe pagina de facebook facebook.com/trust4mobile

Comments are closed.